300gramfijne pompoenraspmaak de rasp met bv de keukenmachine
1sinaasappelbiologisch of de schil goed schoongewassen
100gramroom boter op kamertemperatuur
200gramsuiker
2eieren op kamertemperatuur
125gramvolle kwarkof volle (Griekse yoghurt)
300grambloem
2theelepelsbakpoeder
snufjezout
2appelsgoudrenet
Kruimeldeeg
140grambloem
100gramboter
65gramsuiker
1theelepelkaneelpoeder
100gramwalnoten gehaktof pecannoten
snufjezout
Bereiding
Kruimeldeeg
Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven op 160 graden)
Maak het kruimeldeeg door de boter met de suiker te mengen met je vingers, voeg dan het kaneel en een snufje zout toe, meng weer met je vingers tot je een kruimelig geheel krijgt
Meng de bloem erdoor en werk met je vingers het geheel tot een kruimelig deeg
Hak de walnoten of pecannoten grof en meng deze ook door het kruimeldeeg en zet het kruimeldeeg in de koelkast
Plaatcake
Meng voor de cake de zachte (room) boter samen met de suiker met een handmixer door elkaar
Voeg dan de eieren en de kwark toe en mix kort door elkaar
Zeef de bloem samen met het bakpoeder boven het mengsel
Voeg een snuf zout toe en mix alles door elkaar
Rasp de schil van de hele sinaasappel (let op dat je niet het wit van de schil mee raspt
Pers de sinaasappel dan uit en voeg zowel de sap als de rasp bij het beslag
Voeg als laatste de rauwe fijne pompoenrasp toe en meng met de mixer alles kort door elkaar
Giet het beslag in de ingevette bakvorm
Schil de appel en snijd in 4 partjes, haal het klokhuis eruit en snijd de partjes in plakjes (in de lengte) en verdeel de plakjes over het beslag
Haal het kruimel deeg uit de koelkast en verdeel het over de appel en druk lichtjes aan
Zet het bakblik in de oven en controleer na ongeveer 40 minuten of de cake gaar is door er met een sateprikker in te prikken, komt deze er schoon uit dan is de cake gaar anders de baktijd steeds met 5 minuten verlengen tot de cake gaar is
Haal dan de pompoen plaatcake uit de oven en laat goed afkoelen op een taartrek voordat je de pompoencake aansnijd