Ga terug
–+ servings
Rijstevlaai

Rijstevlaai met een vleugje sinaasappel

5 van 3 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Vlaai
Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 1 vlaai
Auteur: Receptenkoken

Ingrediënten

  • 900 ml melk plus 1 dl melk
  • 200 gram dessertrijst
  • 100 gram suiker plus 25 gram suiker
  • Rasp 1 sinaasappel
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 zakje instant gist
  • 225 gram bloem
  • 75 gram zachte boter
  • 2 eieren
  • 1 theelepel zout
  • 400 ml slagroom
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels fijn geschaafde chocolade naar smaak

Bereiding

  • Doe de 900 ml melk in een steelpan en voeg de rijst, vanillesuiker en 100 gram suiker toe en breng aan de kook
  • Laat de rijst met de deksel op de pan een uurtje zachtjes koken tot er een dikke brij ontstaat, haal dan van het vuur en meng de rasp van 1 sinaasappelschil erdoor
  • Verwarm 1 dl melk tot handwarm en voeg het zachtjes gist en 25 gram suiker toe
  • Doe de bloem in een kom en giet hierop het melk/gistmengsel en meng tot een soepel deeg
  • Voeg dan de boter en het zout toe en meng het geheel nogmaals goed door elkaar
  • Leg dan het deeg afgedekt op een warme plaatst en laat 30 minuten rijzen
  • Verwarm de oven op 200 graden (hetelucht op 180 graden) en vet de vlaaivorm in met wat boter
  • Rol het gerezen deeg uit tot een lap van 30cm doorsnede en bekleed hiermee de vlaaivorm
  • Splits de eieren en klop de eiwitten stijf en de eidooiers schuimig
  • Meng de eidooiers door het lauwe rijstmengsel en spatel dan de helft van het eiwitmengsel door de rijst. Giet de rijst in de vorm en bedek met de rest van het eiwit (zowel de rijst als de rand deeg)
  • Bak de vlaai nu in 30 minuten goudbruin en laat dan afkoelen
  • Klop de suiker met de suiker op en doe de opgeslagen slagroom in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze. Garneer de rijstevlaai met de opgeklopte suiker en bestrooi met fijn geraspte chocolade