Schil de aardappelen (of als je patat met schil wil maken, was de aardappelen dan goed en boen de schil goed schoon)
Snijd daarna de aardappelen in dikke plakken van ongeveer 1cm dik
Snijd deze plakken in lange repen van ook weer 1cm breed (wil je dunnere frietjes maken dan kan dat uiteraard ook)
Was de repen aardappel nu goed in koud water en laat ze daarna goed uitlekken
Leg de ongebakken friet dan even op keukenpapier of nog beter op een schone theedoek en dep goed droog
Nu zijn we klaar om de patat te gaan bakken. Patat moet je in 2x bakken, de eerste keer bak je de friet voor op een lagere temperatuur (140 graden) en daarna gaan we de patat echt afbakken op 175-180 graden.
Voorbakken van de patat:
Zet de frituurpan met de olie op het vuur en verwarm de olie tot 140 graden (of gebruik een elektrische frituurpan)
Zodra de olie op temperatuur is laat je de friet in de olie zakken en bak je de friet voor in ongeveer 4-5 minuten
Schep de voorgebakken friet uit de olie en laat uitlekken in een vergiet.
Patat afbakken:
Verwarm de olie nu verder tot 175-180 graden en zodra de olie goed op temperatuur is bak je de voorgebakken friet nogmaals af in 2-3 minuten
Zorg dat de frietjes mooi goudgeel en knapperig zijn
Leg wat keukenpapier in een brede schaal en schep de friet nu uit de olie en laat goed uitlekken voor je ze in de schaal schept.
Bestrooi de friet met zout naar smaak. (ook heel lekker is om de friet te bestrooien met wat kipkruiden, laat dan het zout weg want er zit al zout in de kipkruiden)