Doe de bloem samen met het zout in een mengkom en meng goed door elkaar
Voeg nu de gist toe, de zachte boter en 1 derde van het water
Meng het geheel met je vingers door elkaar terwijl je beetje bij beetje het overige water toevoegt. Het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt of juist een klein beetje meer. Je moet een samenhangend deeg krijgen die zeker niet te nat is
Bestrooi dan je aanrecht met een beetje bloem en stort het deeg hierop
Kneed het met je handen voor ongeveer 10 minuten tot je een glad en zacht deeg hebt
Vet dan een kom in met wat olie en leg hier het deeg in
Dek af met een schone theedoek en laat het deeg minimaal 1 uur rijzen. 2 of 3 uur is nog beter, het deeg moet in volume verdubbeld zijn
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht 180 graden)
Pel de knoflook en leg ze in een ovenschaal, voeg de suiker, een snuf zout en een goede scheut olijfolie toe en zet het in de voorverwarmde oven 20-30 minuten tot de knoflook zacht is
Laat afkoelen en bekleed in de tussentijd 2 bakplaten met bakpapier
Kneed nu de afgekoelde knoflook door het gerezen deeg en stort het deeg dan op een met bloem bestoven werkblad
Kneed even door en verdeel het deeg in 2 stukken en vorm/trek het deeg in een ovaal van 22cm
Leg elk brood op een bakplaat en pak de bakplaten in in een schone zak om verder te rijzen
Hou ook hier weer minimaal een uur aan zodat het deeg in volume verdubbeld is en terugveert als je erop drukt
Zet de oven nu op 220 graden (200 graden hetelucht)
Besprenkel na het rijzen de broden met olijfolie en gedroogde oregano en bak de broden in ongeveer 25 minuten tot ze gaar zijn. Dit kun je controleren door op de onderkant van het brood te tikken, deze moet hol klinken dan is het gaar.
Laat dan verder afkoelen op een rooster
Dit knoflookbrood is heerlijk bij een salade op een lekkere verse tomatensoep