Ga terug
+ servings
Klassieke appeltaart

Klassieke appeltaart

4.8 van 5 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Appeltaart
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Porties: 1 appeltaart
Auteur: Receptenkoken

Ingrediënten

Deeg

  • 300 gram bloem
  • 200 gram koude boter in blokjes gesneden
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels koud water
  • 1 ei
  • ½ theelepel zout

Vulling

  • 7-8 appels 1 van de 2 hierboven beschreven appels
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 100 gram suiker
  • 4 theelepels kaneel
  • Eventueel wat rozijnen ongeveer 60-80 gram
  • 2 eetlepels custardpoeder

Extra

  • 1 ei met scheutje melk of room
  • Springvorm van 24cm doorsneden
  • 2 eetlepels abrikozenjam

Bereiding

  • Vet een springvorm in van 24 cm
  • Meng de bloem met het zout en de suiker
  • Kneed de bloem samen met het ei, de blokjes boter en de 2 eetlepels water tot een soepel deeg
  • Maak een dikke plak van het deeg en verpak het deeg in plasticfolie en leg voor minimaal 30 minuten in de koelkast ( of langer)
  • Strooi wat bloem op het aanrecht en leg hier de plak deeg op
  • Strooi ook wat bloem op de plak deeg en rol het deeg nu uit tot een ronde lap van minimaal 30-35 cm doorsnede
  • Bekleed hiermee de ingevette springvorm en strooi 2 eetlepels paneelmeel over de bodem
  • Maak van het overgebleven deeg weer een plak en leg tot verder gebruik terug in de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 160 graden)
  • Schil nu de appel, haal het klokhuis eruit en snijd de appel in dunne plakjes.
  • Doe de appelplakjes in een grote kom en meng de suiker, het kaneel en de custardpoeder erdoor en roer alles goed door elkaar
  • Giet dit nu in de springvorm en druk overal goed aan
  • Rol het overgebleven deeg uit tot een dunne plak van 3-4 mm dik en snijd hier dunne repen van
  • Leg deze over de taart zoals je op de foto’s kunt zien (kruislings zodat je een raster krijgt)
  • Klop het ei samen met wat slagroom of melk goed los en bestrijk hier de hele taart mee
  • Zet de taart nu op het rooster in het midden van de oven voor 1 uur
  • Haal dan de taart uit de oven en laat in de springvorm afkoelen
  • Verwarm 2 eetlepels abrikozenjam lichtjes in een pannetje of kort in de magnetron tot deze wat vloeibaar word en besmeer hier de nog warme taart mee in laat iets verder afkoelen (lauwwarm is de appeltaart ook heerlijk)
  • Ook lekker met een scheutje vanillesaus..