Go Back
–+ servings
Griesmeel plaatkoek

Griesmeel plaatkoek met sinaasappel

5 van 3 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Cake
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 1 plaatcake
Auteur: Receptenkoken

Ingrediënten

  • 175 gram walnoten
  • 400 gram griesmeel
  • 2 eetlepels bloem
  • 250 gram boter
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 500 ml volle yoghurt
  • 500 gram suiker 350 en 150 gram
  • 3 sinaasappels bij voorkeur biologisch anders de schil heel goed schoonboenen

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht)
  • Leg een vel bakpapier op een bakblik en hak de walnoten in 4en
  • Leg ze op de bakplaat en zet ze voor 2 minuten in de oven, haal dan uit de oven en laat afkoelen
  • Neem een steelpannetje, doe de boter er in en smelt deze op laag vuur
  • Meng in een kom de bloem samen met de griesmeel, het bakpoeder en de vanillesuiker en voeg dan de suiker en de yoghurt toe
  • Roer alles goed door elkaar en voeg dan de gesmolten boter toe, meg weer goed door elkaar
  • Laat het mengsel even staan en was dan de sinaasappels goed schoon en rasp de schil van de sinaasappels
  • Pers de sinaasappels dan uit
  • Karameliseer vervolgens de 150 gram suiker in een pan samen met 2 eetlepels water (op het vuur zetten tot de suiker gesmolten is en zachtjes door laten koken tot de suiker een goudgele kleur krijgt)
  • Giet dan 250 ml van het sinaasappelsap erbij en laat zachtjes doorkoken tot de karamel weer loslaat van de bodem en er een dikke siroop ontstaat
  • Vet dan het bakblik goed in met wat boter of een bakspray
  • Klop het griesmeelmengsel met de mixer voor 2-3 minuutjes en giet het dan in het bakblik
  • Bak de griesmeel plaatkoek dan in ongeveer 25 minuten gaar en giet dan de sinaasappelsiroop over de nog warme griesmeel plaatkoek
  • Laat minimaal 8 uur intrekken en afkoelen
  • Serveer eventueel met een schep mascarpone als dessert of eet een stukje bij de koffie of de thee