1kgkweeperen met schil en goed gewassen/schoongeboend
75gramrozijnen
400gramsuiker
1theelepelkardemon
Sap van een 1 limoen
1kaneelstokje
2kruidnagels
50mlgember siroop
1theelepelgeschaafde gember
Bereiding
Snijd de gewassen kweeperen in 4en, snijd het klokhuis eruit en snijd de partjes in kleine blokjes
Zet de kweepeerblokjes op met het sap van 1 limoen en vul de pan met water tot de kweepeerblokjes net onder water staan
Voeg de kruidnagels en het kaneelstokje toe en breng het geheel aan de kook
Laat de compote een half uurtje zachtjes koken
Voeg dan de overige ingrediƫnten toe en laat op zacht vuur verder koken, roer de compote regelmatig even om
Zodra er een dikke brij ontstaat is de compote lang genoeg gekookt, proef de compote na en breng eventueel verder op smaak met nog wat extra gember, honing of suiker. Haal het kaneelstokje eruit en vul de jampotjes tot de rand met de hete compote, draai de dop erop en zet de potjes op zijn kop op een natte theedoek
Laat op de theedoek verder afkoelen
Ongeopend is de compote enkele maanden houdbaar zolang je deze op een koele plek wegzet (niet in de koelkast)
Geopend kun je de compote wel 2 weken bewaren in de koelkast.