Ga terug
–+ servings

Oliebollen bakken

5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Oliebollen bakken
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 25 -30 oliebollen
Auteur: Receptenkoken

Ingrediënten

  • 350 ml lauwwarm water
  • 500 gram bloem
  • 150 ml bier
  • 25 gram suiker
  • 2 zakjes gedroogde gist
  • 5 gram kaneel
  • 10 gram zout
  • 2-3 druppels citroensap
  • 200 gram rozijnen geweekt

Bereiding

Oliebollen beslag maken

  • Zeef de bloem samen met het zout boven een beslagkom
  • Voeg dan de suiker, het kaneel en de gist toe en meng goed door elkaar
  • Meng dan met de mixer het lauwwarme water, het bier en de citroensap erdoor
  • Zodra het beslag goed gemixed is voeg je de uitgelekte rozijnen toe en roer je dit met bv een houten lepel goed door
  • Dek de beslagkom dan af met een theedoek en zet deze op een tochtvrije en warme plaats weg om te rijzen
  • Laat het beslag minimaal een uur rijzen tot deze in volume is verdubbelt
  • Nu kun je de oliebollen gaan bakken

Oliebollen bakken

  • Verhit in de frituurpan of andere ruime pan de olie tot 180 graden
  • Maak met behulp dan de 2 lepels of de ijsknijper een bol van het beslag en laat deze in de olie zakken
  • Voeg niet teveel oliebollen in 1x toe aan het hete beslag
  • Bak de oliebollen in 5 tot 8 minuten goudbruin, als het goed is draaien de oliebollen vanzelf halverwege om
  • Zodra de oliebollen goed zijn schep je deze met een schuimspaan uit de olie en laat je deze op een stuk keukenpapier met daaronder wat kranten uitlekken
  • Bestrooi de oliebollen direct met wat poedersuiker. Bestrooi nogmaals met poedersuiker net voor het serveren