Go Back
Noga maken

Zelf Noga maken

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Noga
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 dag
Totale tijd: 1 dag 30 minuten
Auteur: Receptenkoken

Ingrediënten

  • 250 gram plus 12 gram suiker
  • 200 gr honing neutrale smaak
  • 25 gr glucosestroop
  • 85 gr water
  • 1 eiwit
  • 350 gr geroosterde ongepelde amandelen
  • 25 gr pistachenootjes
  • Ouwel/eetpapier

Bereiding

  • Voordat je begint met het maken van de noga is het belangrijk om te weten dat de temperaturen erg nauw wegen. Verwerk je namelijk het suikermengsel op een te hoge temperatuur dan krijg je hele erge harde noga, verwerk je het op een te lage temperatuur dan word je noga te zacht. Hou dus de thermometer goed in de gaten
  • Voordat je begint met het maken van de noga is het het beste dat je eerst alles goed klaarzet. Je begint met het voorverwarmen van de oven op 160 garden. Leg vast een bakpapiertje op je bakplaat en leg hier vast je noten op
  • Bekleed dan je cakeblik met slagersfolie of plasticfolie. Leg op de bodem van het bakblik(welke bekleed is met plasticfolie) nu een stuk eetpapier of ouwel. Je kunt het in sommige bakwinkels wel kopen anders is het op internet ook te bestellen in vellen van a4 formaat.
  • Weeg nu alle ingrediënten af en zet alles in pannetjes klaar
  • In 1 pan de 200 gram honing en in de andere pan het water, suiker en glucosestroop.
  • Noga maken
  • Verwarm de pan met het water, suiker en glucosesiroop tot 140 graden Celsius en de honing tot 125 graden Celcius
  • Doe het eiwit in een vetvrije kom en klop met een mixer de eiwitten los, voeg dan de 12 gram suiker toe
  • Zodra de honing precies 125 graden is giet je dit langzaam en al kloppend met de mixer bij het eiwit
  • Zodra het suikermengsel 140 graden bereikt hebt giet je dit ook al kloppend bij het eiwitmengsel
  • Verlaag dan de snelheid van de mixer en blijf minimaal 5 minuten doormixen
  • Controleer na 5 minuten de “gaarheid”van de noga door een klein balletje noga te nemen en dit onder koud stromend water te houden. Voelt de noga nu stevig aan dan is deze goed om verder te verwerken.
  • Zet nu het bakblik met de nootjes in de voorverwarmde oven en verwarm even voor enkele minuten. Doe je de noten er namelijk koud bij dan zal de noga te snel stollen en kun je het bijna niet meer mengen.
    Noten in de oven voor de noga
  • Spatel de noten nu snel door de noga en stort het mengsel in je klaargezette cakeblik
    Noten door het nogamengsel roeren
  • Dek de noga eerst af met een ander stuk ouwel en dan met plasticfolie of slagersfolie en zet het een nacht weg.
  • De volgende dag kun je de noga met een kartelmes in plakken snijden en elke plak apart verpakken in plasticfolie. Zo bescherm je de noga tegen vocht.