500mlrode bessensap of rode wijnof een combinatie van beiden
250mlwater
2kaneelstokjes
75grambasterdsuikerbruine of lichtbruine
1/2citroen
Schil van een halve biologische sinaasappeloptioneel
1steranijsoptioneel
Bereiding
Schil de peetjes maar laat het steeltje eraan zitten
Doe de bessensap en/of de rode wijn plus het water in een pan samen met het kaneelstokje, de basterdsuiker en de geschilde peertjes en zet het geheel op het vuur
Voeg de halve citroen toe en optioneel ook de steranijs en eventueel de schil van een halve biologische sinaasappel (allen de schil niet het wit)
Breng het geheel aan de kook, doe dan een deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 1 tot 2 uur zachtjes pruttelen tot je in de peertjes kunt prikken zonder heel veel moeite.
Zet dan het vuur uit en laat de stoofpeertjes afkoelen in het kookvocht
Eventueel kun je als ze koud zijn de peertjes voorzichtig uit het vocht scheppen en het vocht nogmaals aan de kook brengen en goed in laten koken tot het iets dikker word. Eventueel kun je het sap iets indikken door wat maizena te gebruiken. Giet daarna het ingekookte en afgekoelde vocht over de stoofpeertjes